Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

''Πιστός για ένα χρόνο'', A. J. Jacobs

Ο A. J.  Jacobs είναι Αμερικάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας.  Eίναι αρχισυντάκτης της Αμερικάνικης έκδοσης του περιοδικού Esquire.  Το 2005 αποφασίζει να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο σύμφωνα με τις διδαχές του Χριστιανισμού  τηρώντας κατά γράμμα τις γραφές, και να κάνει βιβλίο το όλο εγχείρημα. Το ‘Πιστός για ένα χρόνο’ είναι το χρονικό αυτής της προσπάθειας, και περιγράφει τα αληθινά γεγονότα, χωρίς μυθοπλασία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ο συγγραφέας αναγκάστηκε να αλλάξει κάποια ονόματα, και τις περιγραφές κάποιων ανθρώπων.

Ο κύριος στόχος του Jacobs, ήταν να ζήσει σύμφωνα με τις γραφές εφαρμόζοντας ακριβώς και κυριολεκτικά όσα αυτές προστάζουν,  στην καθημερινότητα του χωρίς να κάνει καμία εξαίρεση. Από απλές εντολές όπως το να μην λέμε ψέματα (που το βιβλίο αποδεικνύει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο) έως πιο σύνθετες όπως το να λιθοβολείς  τους αμαρτωλούς, θα πρέπει να μπαίνουν σε καθημερινή εφαρμογή. Έτσι όταν συναντάει με την γυναίκα του ένα φιλικό ζευγάρι στον δρόμο, την στιγμή που χαιρετιούνται και υπόσχονται όλοι να ξαναβρεθούν, και ενώ ο μέσος άνθρωπος θα έλεγε ένα τυπικό ‘εντάξει’ ακόμη και αν ήξερε ότι αυτό δεν θα γίνει γιατί δεν το θέλει, ο Jacobs δηλώνει κατά πρόσωπο ότι δεν επιθυμεί να τους ξαναδεί γιατί δεν περνάει καλά μαζί τους, φέρνοντας την γυναίκα του σε πολύ δύσκολη θέση. Από την άλλη, λιθοβολεί έναν γνωστό του που αμάρτησε, με μικρά χαλικάκια όμως αφού στην Βίβλο δεν διευκρινίζεται το μέγεθος των πετρών.

Μέσα από αυτή την πνευματική και παράξενη διαδρομή ο Jacobs θα έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους διαφόρων θρησκειών και αιρέσεων και αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και μεγάλο μέρος του βιβλίου, που μας παρουσιάζει το πώς ο κάθε ένας ή το κάθε θρησκευτικό κίνημα έχει ερμηνεύσει την Βίβλο με ένα δικό του τρόπο.

Το βιβλίο περιγράφει την ζωή του Jacobs σε μορφή ημερολογίου για ένα χρόνο, μέσα σε 400 σελίδες, με μία εύκολη, σαφή και κατανοητή γλώσσα. Κινείται με μεγάλη αξιοπρέπεια στα θρησκευτικά θέματα χωρίς να λοιδορεί ή να χλευάζει ούτε τα δόγματα ούτε τις πεποιθήσεις, ενώ από την άλλη το χιούμορ είναι αισθητό και σατιρίζει τις ακραίες καταστάσεις.  Το βιβλίο δεν προσπαθεί να πει τίποτε ούτε να περάσει κάποια μηνύματα ούτε να προβληματίσει με διλήμματα και αυτό συγγραφέας το ξεκαθαρίζει από την αρχή. Έτσι πολλοί μπορεί να βρουν όλο το εγχείρημα ανούσιο ή και καθαρά εμπορικό. Το δεύτερο ισχύει σίγουρα, αφού ο λόγος για τον οποίο έγινε εξαρχής το εγχείρημα ήταν για να γραφτεί το βιβλίο.

Το ‘Πιστός για ένα χρόνο δεν είναι κάποιο λογοτεχνικό αριστούργημα, ούτε θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη σας. Αφού το διαβάσεις το βάζεις στην βιβλιοθήκη και το ξεχνάς. Πιστεύω όμως ότι πρόκειται για ένα ευχάριστο βιβλίο, που έχει πλάκα, που μπορεί κάποιες στιγμές ανάλογα με τα βιώματα του καθενός να προβληματίσει και που σίγουρα θα μεταδώσει αρκετές γνώσεις που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ειδικά για την Παλαιά Διαθήκη αλλά και για τους ανθρώπους των σημερινών θρησκευτικών κινημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου