Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

''Μέρες αδέσποτες'', Γέρουν Μπράουερς


To εν λόγω βιβλίο ήταν δώρο το καλοκαίρι με το περιοδικό ‘Διαβάζω’. Καθώς δεν γνώριζα τίποτα ούτε για τον συγγραφέα ούτε για το βιβλίο το πιθανότερο ήταν να μην το άνοιγα καν. Η υπόθεση όμως του οπισθόφυλλου μου κίνησε το ενδιαφέρον:

Μέρες αδέσποτες, σταγόνες στον ωκεανό του χρόνου που όλες μαζί συνθέτουν μια ζωή. Ένας άντρας ξετυλίγει το νήμα της ζωής του μέσα από τις λιγοστές συναντήσεις του με τον γιο του, τον οποίο εγκατέλειψε όταν ο τελευταίος ήταν έξι χρονών. Οι δυο άντρες συναντιούνται μόνο σποραδικά, τυχαία, για λίγο. Οι σύντομες συναντήσεις τους δεν τους οδηγούν σε συμφιλίωση ούτε τους βοηθούν να καταλάβουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Ώσπου ο γιος ζητάει από τον πατέρα του μια χάρη που θα αλλάξει τη ζωή και των δύο. Ένα σπαρακτικό μυθιστόρημα για τη ζωή, τον έρωτα, την ντροπή και τον θάνατο.

Η αλήθεια είναι, ότι λίγα βιβλία πραγματεύονται τα συναισθήματα της ανδρικής πατρότητας, ιδιαίτερα την βιολογική ή μη ανάγκη του άντρα για την απόκτηση παιδιού, μια και η ύπαρξη της έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση (και στο συγκεκριμένο βιβλίο).

Ένας άντρας παντρεύεται αλλά είναι ανένδοτος στο να μην κάνουν παιδιά και το έχει συμφωνήσει με την γυναίκα του. Όμως όταν εκείνη ένιωσε την ανάγκη, τον ‘εξαπάτησε’ και έτσι βρέθηκε με ένα παιδί που δεν θέλει. Όταν ο γιος του γίνεται έξι χρονών θα τον εγκαταλείψει. Στα χρόνια που ακολουθούν πατέρας και γιός συναντώνται σπάνια  ώσπου μια μέρα η μοίρα τους παίζει ένα παράξενο παιχνίδι. 

Το βιβλίο είναι ‘εσωτερικού μονολόγου’ με αποτέλεσμα να περιπλανιόμαστε στην ιστορία μέσα από τις αναμνήσεις του άντρα και να ταξιδεύουμε στον λαβύρινθο του μυαλού του. Ο Μπράουερς καταφέρνει να μην κουράσει και φτιάχνει μια όμορφη ιστορία 208 σελίδων που διαβάζεται απνευστί.

Η γραφή είναι απλή και κατανοητή, ελάχιστα περιγραφική σε ότι αφορά τον χωροχρόνο, αρκετά όμως σε ότι αφορά τα συναισθήματα.

Οι ‘Μέρες αδέσποτες’ είναι ένα βιβλίο που καταρρίπτει (ή επιβεβαιώνει…) τον μύθο σχετικά με την πατρότητα και υποδεικνύει τις διαφορές σε σχέση με την μητρότητα. Ο ήρωας όταν περνούν τα χρόνια δεν μπορεί πια να αναγνωρίζει το παιδί του ακόμη και σε απόσταση αναπνοής. Όμως την κρίσιμη ώρα θα μας δείξει αυτό που μόνο ένας πατέρας μπορεί να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου