Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

"Η νόσος των εραστών", Κυριάκος Γιαλένιος

Έμαθα για αυτό το βιβλίο τυχαία από κριτική του περιοδικού ‘Διαβάζω’. Μετά το είδα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ο Κυριάκος Γιαλένιος κάνει το ντεμπούτο και τολμώ να πώ ότι αν ξεκινάει έτσι, το (συγγραφικό) του μέλλον προμηνύεται λαμπρό.

Υπόθεση:
Ένας απατημένος εραστής, δύο μυστηριώδεις καλόγεροι, ο ένας μουγγός, ένας μορφωμένος τσιγγάνος απατεώνας, και μία μονόφθαλμη αλλοδαπή γυναίκα, συναντιούνται σε μία παραδοσιακή λουτρόπολη, θέρετρο της 10ετίας του 80. Εκεί στήνεται ένα παράξενο σκηνικό το οποίο ξετυλίγεται, ανάποδα χρονικά, και συνδέει του φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους ήρωες, μέσω του παρελθόντος τους. Πίσω απο όλους μια γυναίκα φορέας της νόσου των εραστών.

Κατηγορία:
Πρόκειται για μυθιστόρημα, με έντονο το κοινωνικό στοιχείο όσο και το στοιχείο μυστηρίου. Αφαιρετικό σε ότι αφορά τον χωροχρόνο.

Τεχνική γραφής:
Το μυθιστόρημα δεν έχει συνηθισμένη γραφή. Ο εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας χρησιμοποιεί μια γλώσσα εξαιρετική, χωρίς να μιμείται, η οποία δίνει άμεσα συναισθήματα και εικόνες. Εκτός από τον κεντρικό αφηγητή (τρίτο πρόσωπο) μια δεύτερη αφήγηση (με πλάγια γράμματα) αναλαμβάνει να μας μεταφέρει σε άλλο χώρο και χρόνο σημαντικό καθοριστικό όμως για την πλοκή.

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα το οποίο δεν περνά απαρατήρητο και σου αφήνει μια αίσθηση (διαφορετική φαντάζομαι για τον καθένα).

Πολύ καλή και η επιμέλεια (υλικό, χαρτί, μέγεθος) από τις εκδόσεις ‘μελάνι’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου