Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

''Η Αθήνα στου Όθωνα τα χρόνια", Γιάννης Καιροφύλας

Σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί σε μεγάλο βάθος με την Ιστορία της χώρας μας, υπάρχει ένα μικρό κενό σε σχέση με το τι συνέβη σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ιστορίας μας. Ενώ υπάρχει αρκετό υλικό και όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε τι συνέβη κατά την επανάσταση του 1821, εντούτοις πολλοί λίγοι γνωρίζουν ποια ήταν η επόμενη μέρα.

Ιδιαίτερα για την Αθήνα, η οποία ήταν μια ρημαγμένη πόλη με δύο τρεις χιλιάδες κατοίκους, είναι αξιοσημείωτο το πώς κατάφερε μέσα σε πενήντα περίπου χρόνια να γίνει μια πόλη ανταγωνιστική άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Ο Γιάννης Καιροφύλας μας δίνει βήμα – βήμα την εξέλιξη της Αθήνας, σε όλα τα επίπεδα, από την επόμενη ημέρα μετά την επανάσταση ως την έξωση του Όθωνα το 1861.

Η αφήγηση είναι σε απλή γλώσσα, σα να σας τα αφηγείται ένας φίλος που τα έζησε. Περιεκτικός χωρίς περιττά στοιχεία, μας δίνει εικόνα τόσο της πολιτικοοικονομικής κατάστασης του τόπου, όσο και της καθημερινότητας των πολιτών.
Έτσι αποκαλύπτεται γιατί η Αθήνα έχει το σημερινό της χάλι, και γιατί τότε που ήταν ευκαιρία, αφού ήταν η αρχή, δεν έγιναν αυτά που έπρεπε.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 η Αθήνα ήταν μια πόλη ερειπίων. Χωρίς δρόμους, πλατείες, εμπορικά καταστήματα, χωρίς πολλούς κατοίκους. Οι μεταφορές γίνονταν με γαϊδούρια και καμήλες, τα σπίτια φωτίζονταν με λαδοφάναρα, ενώ η Αγορά, κάτω από την Ακρόπολη, ήταν γεμάτη παράγκες.

Μέσα σε μια πεντηκονταετία η νέα πρωτεύουσα κατόρθωσε να γίνει πόλη αξιοθαύμαστη και δεν άργησε να διεκδικήσει θέση ανάμεσα στις ωραίες πόλεις της Ευρώπης. Με αξιόλογα πλέον κτίσματα, με πρωτοποριακές για εκείνα τα χρόνια εστίες πρασίνου, με ζωηρή καλλιτεχνική κίνηση, με τον πολιτισμό που διεκδικεί κάθε τόπος και περισσότερο ο λαός του.

Αυτή την περιπέτεια μάς αφηγείται το βιβλίο του Γιάννη Καιροφύλα: την ιστορία μιας πόλης που δεν γνωρίσαμε ποτέ, μέσα από την πορεία της τις κρίσιμες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου