Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

''Η δύναμη του τώρα", Έκχαρτ Τόλε

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Για να ταξιδέψουμε στη "Δύναμη του Τώρα", θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω μας τον αναλυτικό μας νου.
Από την αρχή του βιβλίου, ανεβαίνουμε με ταχύτητα σε ένα πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου αναπνέει κανείς πιο ελαφρύ αέρα, τον αέρα της πνευματικότητας.
Παρ' όλο που το ταξίδι παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, ο Έκχαρτ Τόλε, για να μας καθοδηγήσει, χρησιμοποιεί απλή γλώσσα και γραφή σε μορφή ερωταποκρίσεων. Οι ίδιες οι λέξεις έιναι οι οδικές πινακίδες. [...]


Για τα βιβλία εκλαϊκευμένης ψυχολογίας, ή αυτοβοήθειας, κατά καιρούς έχουν λεχθεί πάρα πολλά. Για πολλούς πρόκειται για εμπορικά προϊόντα, ειδικά όταν έχουν πομπώδεις τίτλους του τύπου '' Άλλαξε την ζωή σου σε 10 λεπτά'', ενώ για άλλους αποτελουν στάση ζωής και έχουν δεκάδες τέτοια βιβλία στην βιβλιοθήκη τους. 
Πολλοί θεωρούν ότι ένα βιβλίο δεν αλλάζει την ζωή σου και δεν επηρεάζει την σκέψη σου. Ίσως όμως την ίδια στιγμή να ευαισθητοποιηθούν από ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

Κατά την γνώμη μου η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Όπως σε όλα τα είδη υπάρχουν καλά και κακά βιβλία και χρειάζεται και κάποια εξοικείωση. Όπως δεν μπορείς να ξεκινήσεις την λογοτεχνία με Κάφκα ή Τζόυς έτσι δεν μπορείς να ξεκινήσεις τα βιβλία ''αυτοβοήθειας'' με Τόλε, εκτός και αν έχεις υπερβολικά ανοιχτούς ορίζοντες.

Για τους λάτρεις του είδους ο Τόλε είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς και πνευματικούς δασκάλους και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αναφορά στο εν λόγω είδος.

Δεν είναι ένα βιβλίο που δίνει οδηγίες για την καθημερινότητα π.χ. μάθε να λές όχι, παίρνε βαθιές αναπνοές όταν αγχώνεσαι, πολύ καλά είναι και αυτά τα βιβλία για όποιον τα έχει ανάγκη, αλλά εδώ πρόκειται για μια βαθύτερη ανάλυση φιλοσοφική και ψυχολογική με απώτερο σκοπό να βοηθήσει τον αναγνώστη να ηρεμήσει από άγχη, σκέψεις και ψυχοσωματικά προβλήματα. Επειδή όμως δεν δίνει συνταγές, θα πρέπει ο αναγνώστης να συντονιστεί με τον συγγραφέα και να βρει μόνος του τον δρόμο.

Δομή: Η δομή του βιβλίου είναι με την μορφή των ερωτοαπαντήσεων πράγμα που το κάνει εξαιρετικά κατανοητό

Γραφή: Η γραφή είναι απλή και εύκολη στην κατανόηση.

Νόημα και βασικές αρχές σκέψεις: Καθώς ο Τόλε στηρίζεται σε δική του θεωρία που πιθανόν ο αναγνώστης να μην έχει ξανακούσει, θα πρέπει να συγκεντρωθεί και να συντονιστεί με τον συγγραφέα. Αυτό απαιτεί ανοιχτό μυαλό χωρίς προσκολλήσεις.
Η οπτική γωνία από την οποία ο Τόλε βλέπει το θέμα είναι η εξής: όλα τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου αφορούν κάτι που έγινε είτε στο παρελθόν είτε κάτι που θα γίνει στο μέλλον. Σχεδόν τίποτα δεν αφορά το παρόν. Και αν με την έννοια παρόν εννοούμε το δευτερόλεπτο που ζούμε ‘τώρα’ τότε το τώρα δεν έχει προβλήματα. Έτσι αν ζούσαμε στο ''τώρα'' δεν θα είχαμε καθόλου προβλήματα. Μήπως όμως αυτό μας κάνει αδιάφορους ή μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, αφού πρέπει να προγραμματίζουμε το μέλλον μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, όπως το πώς να ξεπερνάς ψυχοσωματικά προβλήματα απλά παρατηρώντας το σώμα σου στο ''τώρα'' επεξηγεί αναλυτικά ο Τόλε, δίνοντας μια διέξοδο εξαιρετικά εύκολη για όσους έχουν μικρά προβλήματα ενώ δίνει το έναυσμα για νέο ξεκίνημα σε όσους αντιμετωπίζουν σημαντικότερα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου