Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

"Steve Jobs, η επίσημη βιογραφία ", Walter Isaacson


Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες όταν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και βιογράφος Walter Isaacson,ο οποίος είχε ήδη γράψει τις βιογραφίες του Αινσταιν, του Βενιαμιν Φραγκλίνου, και του Κίσινγκερ, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Steve Jobs, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της Apple Computers, ο οποίος του ζήτησε να γράψει την βιογραφία του.

Όπως ήταν φυσικό, παρά τις έντονες πιέσεις που δεχόταν από τον Jobs, ο Isaacson αρνήθηκε, αφού θεώρησε ότι ο Jobs ήταν αρκετά νέος και είχε πολλά ακόμη να δώσει, άρα ήταν νωρίς για να εκδοθεί η βιογραφία του. Η γνώμη του άλλαξε, όταν τον πλησίασε η γυναικά του Jobs η οποία τον ενημέρωσε ότι ο Jobs έπασχε από καρκίνο και έχει πολύ λίγη ζωή ακόμη.

Νομίζω ότι η βιογραφία είναι ένα από τα πιο περίεργα είδη στην ανάγνωση, καθώς χρειάζεται να προϋπάρχει μια αγάπη αν όχι για τον ίδιο τον άνθρωπο που δημοσιοποιείται η ζωή του τουλάχιστον για το περιβάλλον ή την εποχή την οποία έζησε, έστω για το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε. Έτσι αν δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η ιστορία των Η/Υ, το γιατί σήμερα έχετε παραθυρικό περιβάλλον και ποντίκι στον υπολογιστή σας ή το πώς ένας απλός νέος από μια απλή αστική οικογένεια γίνεται εκατομμυριούχος στα 25 του χρόνια, πολύ απλά μη διαβάσετε αυτό το βιβλίο. 
Αν όμως θέλετε να μάθετε ποιος εμπνεύστηκε για πρώτη φορά την έννοια του προσωπικού H/Y σε κάθε σπίτι, ποιος έπεισε την μουσική βιομηχανία να πουλάει μεμονωμένα τραγούδια μέσω διαδικτύου και πως δυο φίλοι οι όποιοι ξεκίνησαν να φτιάξουν μια συσκευή για να μιλάνε δωρεάν στο τηλέφωνο έγιναν οι άνθρωποι που έφτιαξαν μια εταιρεία στην οποία στηρίχτηκε όλη η σύγχρονη πληροφορική και αντέγραψε η Microsoft, τότε το βιβλίο αυτό είναι για εσάς.

Όλη η ιστορία της σύγχρονής πληροφορικής και οι άνθρωποι της περνάνε από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Σε κάθε αμφιλεγόμενο σημείο ο βιογράφος παραθέτει όλες τις απόψεις καθώς μίλησε εκτός από τους φίλους και με όλους, ακόμη και με τoυς ορκισμένους, εχθρούς του Jobs.

Το βιβλίο είναι επίσης χρήσιμο εκτός από τους λάτρεις της πληροφορικής και σε όλους όσους θέλουν να διερευνήσουν από την ‘management & marketing’ πλευρά μια τόσο μεγάλη και καινοτόμο εταιρεία.

Όμως ο Jobs είχε και μια ενασχόληση που λίγοι γνώριζαν και η οποία αναλύεται στο βιβλίο. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ψυχή στην Pixar, εταιρεία που για χρόνια έδινε κίνηση στις φιγούρες της Disney φτιάχνοντας τα κινούμενα σχέδια και που ως σήμερα είναι η πιο πετυχημένη εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων με πολύ γνωστές παραγωγές (Toy story, Nemo, Cars κ.λπ.) 

Σε ότι αφορά τον άνθρωπο Jobs, ο βιογράφος κρατάει ψηλά το επίπεδο, χωρίς να ασχολείται καθόλου με σκανδαλοθηρικές καταστάσεις και κιτρινισμούς.
Από την άλλη πλευρά όμως δεν αγιοποιεί καθόλου τον Jobs μάλιστα παραθέτει και όλα τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του (κυκλοθυμικός, νευρικός, δεν πλενόταν, έκανε ακέραιες δίαιτες, έπαιρνε LSD κ.λπ.) και πως αυτά συνετέλεσαν στο να γίνει αυτό που είναι. Έτσι και αλλιώς ο Jobs δεν ζήτησε ούτε να ελέγξει αλλά ούτε καν να διαβάσει το βιβλίο πριν εκδοθεί.

Η γραφή είναι εξαιρετικά ευχάριστη, αφηγηματική, πολύ γρήγορη και σε κραταέι σε ενδιαφέρον.

Το μέγεθος του βιβλίου είναι μεγάλο, 522 πυκνογραμμένες σελίδες, χωρίς τις πηγές, μεγαλου μεγέθους.

Η επιμέλεια των εκδόσεων καλή, η κλασική του Ψυχογιού.

Ο Steve Jobs o οποίος είχε γεννηθεί το1955, έφυγε από κοντά μας στις 5 Οκτωβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου