Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Κόρμακ Μακάρθυ, ''Ο δρόμος''



Ο Κόρμακ Μακάρθυ είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας του οποίου τα μυθιστορήματα έχουν λάβει αρκετά βραβεία.  « Ο δρόμος» έχει λάβει το βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας 2007,  ενώ παράλληλα έχει γίνει και επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία. Πραγματεύεται την κατάσταση της γης πολλά χρόνια αργότερα όταν ο άνθρωπος θα έχει εξαντλήσει πλέον τα όρια του πλανήτη. Από τα δύο δημοφιλέστερα σενάρια για το μακρινό μέλλον, αυτό της διαστημικής υπερσύγχρονης εποχής και αυτό ενός πλανήτη με ελάχιστη ζωή ο Μακάρθυ επιλέγει το δεύτερο, που είναι και το επικρατέστερο πλέον όπως όλοι γνωρίζουμε.

Ένας πατέρας με τον μικρό του γιο διασχίζουν μια ερειπωμένη χώρα με απώτερο σκοπό να φτάσουν στην θάλασσα, όπου εκεί ο πατέρας εκτιμά ότι βρίσκεται η ελπίδα. Μοναδική τους περιουσία ένα καρότσι στο οποίο έχουν όλα τους τα υπάρχοντα. Στην διαδρομή τους συναντούν διάφορους κουρελήδες σαν αυτούς και πρέπει πάντα να ξεχωρίσουν αν ανήκουν στους κακούς ή στους καλούς όπως έχουν διαχωριστεί οι ελάχιστοι εναπομείναντες στον πλανήτη.

Το μυθιστόρημα είναι στο μεγαλύτερο μέρος του περιγραφικό, παρόλα αυτά ο Μακάρθυ κατορθώνει να μην γίνει κουραστικός. Οι διάλογοι ελάχιστοι και η εξέλιξη όχι μεγάλη, μάλλον στατικό θα το χαρακτήριζα. Έντονα στενάχωρος και λίγο καταθλιπτικός ο Μακάρθυ θα καταφέρει να συγκινήσει και τους πιο δύσκολους αναγνώστες. Με λογοτεχνική αρτιότητα κατορθώνει να αφυπνίσει και ταυτόχρονα να ταρακουνήσει δίνοντας όμως και την απαραίτητη ελπίδα για το μέλλον. Έχω την αίσθηση ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εικόνα που θα παρουσιάσει ο κόσμος στο κάποια μέρα, όχι πολύ μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου