Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Γιάννης Μαρής, ''Έγκλημα στη Μύκονο''



Το αστυνομικό μυθιστόρημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αποδυναμωθεί αρκετά. Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συγγραφείς αυτού του είδους, εντούτοις είναι μάλλον λίγοι αυτοί οι οποίοι ξεχωρίζουν. Ακόμη πιο λίγοι είναι οι Έλληνες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων που τα βιβλία τους να μυρίζουν Ελλάδα. Συναντάμε συχνά αστυνομικά μυθιστορήματα με ντετέκτιβ που θυμίζουν Αμερικάνικες ταινίες και ακόμη πιο συχνά με κακοποιούς που θυμίζουν Στέφεν Κίγκ. Χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκην κακό, άλλωστε η μυθοπλασία δεν έχει όρια και ο συγγραφέας  κρίνεται από το σύνολο ενός έργου, εντούτοις το να διαβάζεις ένα βιβλίο και μάλιστα αστυνομικό, το οποίο να έχει ρεαλιστικές εικόνες από τον τόπο σου, αφήνει μια ξεχωριστή γεύση.

Ο Γιάννης Μαρής (κατά κόσμον Γιάννης Τσιριμώκος) μέχρι το 1979 που έφυγε από κοντά μας έγραψε δεκάδες αστυνομικά  βιβλία τα οποία στο σύνολο τους καθρεφτίζουν την εικόνα της Ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Οι αστυνομικοί, οι δολοφόνοι, οι μάρτυρες είναι όλοι καθημερινοί άνθρωποι, όπως τους γνωρίζουμε στην χώρα που ζούμε. Το ίδιο και ο καιρός, τα μέσα μεταφοράς, η διατροφή κ.λπ. Αυτό εκτός του ότι έχει ξεχωριστή αξία, δίνει και μεγαλύτερη ένταση και μυστήριο στον αναγνώστη καθώς η αληθοφάνεια είναι για εκείνον σαφώς μεγαλύτερη από το να διαβάζει π.χ. Αγκάθα Κρίστη όπου οι σκηνές που περιγράφονται δεν του είναι οικείες με την έννοια ότι δεν έχει τέτοιες μνήμες από την παιδική του ηλικία.

Το « Έγκλημα στην Μύκονο»  είναι αστυνομικό χωρίς ή πιο σωστά με ελάχιστους αστυνομικούς. Σε αντίθεση με άλλα μυθιστορήματα  του είδους  το έγκλημα δεν πραγματοποιείται από την αρχή, αλλά μετά από μια μεγάλη πλοκή. Έτσι ο αστυνόμος Πετρίδης θα διαδραματίσει μικρό (αλλά σημαντικό) ρόλο στην εξεύρεση του δολοφόνου. Έτσι πριν ακόμη από την αγωνία εξεύρεσης του δολοφόνου ο Μαρής μας υποβάλει στην αγωνία του ποιος θα είναι ο νεκρός.

Ένας πλούσιος εφοπλιστής με την παράξενη παρέα του κάνουν διακοπές στην κοσμική Μύκονο. Η νεαρή ανιψιά του και κληρονόμος του, ένας Ιταλός Ζιγκολό, η κοσμική σύζυγος του εφοπλιστή, και ένας παιδικός του φίλος είναι τα κύρια πρόσωπα. Όμως ξαφνικά νέα πρόσωπα εμφανίζονται. Τι ρόλο παίζει ο νεαρός που τους ακολουθεί και τι ο σημαδεμένος δικηγόρος; Όταν βρεθεί το πρώτο πτώμα οι μάσκες θα πέσουν. 

Καλοκαιρινό, εύκολο στην ανάγνωση, ιδανικό για παραλία και χαλαρό το « Έγκλημα στην Μύκονο» έχει  σφιχτή πλοκή, αρχή ,μέση και τέλος με κορύφωση. Μυρίζει Ελλάδα και προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου