Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

"Out", Νατσούο Κιρίνο


Είναι δυνατόν απλοί καθημερινοί άνθρωποι, συνηθισμένοι μικροαστοί να περνούν από την άλλη πλευρά του νόμου; Μπορούν να αφήσουν τις ήσυχες και άχρωμες ζωές τους και να ζήσουν καταστάσεις που μέχρι σήμερα τις έχουν δει μόνο σε ταινίες; Ποια είναι η ψυχολογία τους και που θα οδηγηθούν  όταν οι παράνομες  πράξεις τους δεν είναι απλά πλημμελήματα αλλά έχουν να κάνουν με την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής και την απόπειρα διαφυγής χωρίς τιμωρία; Υπάρχει περίπτωση να τους γίνει συνήθεια και ποια μπορεί να είναι η κατάληξη τους;

Τέσσερις απλές καθημερινές γυναίκες, εργάτριες νυχτερινής βάρδιας σε εργοστάσιο στο Τόκιο, θα ξεπεράσουν τα όρια τους όταν η μία από αυτές θα δολοφονήσει τον σύζυγο της επάνω σε έναν καυγά και θα ζητήσει σε μία από τις υπόλοιπες να την βοηθήσει να εξαφανίσουν το πτώμα.

Η Γιαπωνέζα Νατσούο Κιρίνο έγραψε το 1997 ένα σφιχτοδεμένο αστυνομικό - ψυχολογικό θρίλερ 545 πυκνογραμμένων σελίδων το οποίο κόβει την ανάσα και διαβάζεται χωρίς διακοπή. Το παγωμένο αστικό τοπίο της Ιαπωνίας, η αλλοτρίωση σε μια μεγαλούπολη όπως το Τόκιο, οι καθημερινοί άνθρωποι που ενώ φαίνονται συνηθισμένοι ζούνε από συνήθεια της κατεστραμμένες ζωές τους και το σάπιο και σαθρό πολιτικό και οικονομικό σύστημα περνάει ολοζώντανο μπροστά από τα μάτια μας, χωρίς ωραιοποιήσεις "Αμερικάνικου τύπου" αλλά γλαφυρά και ανάγλυφα δίνοντας μας ένα άρτιο λογοτεχνικό αριστούργημα. Η πλοκή είναι  σφιχτοδεμένη, η δράση συνεχής, τα ψυχολογικά παιχνίδια στα μυαλά των ηρώων εξελίσσονται διαρκώς και το μυστήριο τυλίγει κάθε σελίδα του βιβλίου ως την τελευταία λέξη. Απρόβλεπτες εξελίξεις και ανατροπές αλλά όχι υπερβολικές και τραβηγμένες καταστάσεις. Γραφή δεμένη, περιγραφική όσο ακριβώς χρειάζεται, πρόκειται από τα λίγα βιβλία που δεν κάνουν κοιλιά σε κανένα σημείο και έχουν ακριβώς την έκταση που έπρεπε να έχουν.

Η περιγραφές μιας χώρας που δεν είναι και τόσο δημοφιλής για την λογοτεχνία της (τουλάχιστον δεν προβάλλεται τόσο), το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς ο αναγνώστης ξεφεύγει από τις συνηθισμένες εικόνες και παρακολουθεί τις συνήθειες των κατοίκων μιας ιδιαίτερης χώρας.

Η Νατσουο Κιρίνο γεννήθηκε το 1951 στην Ιαπωνική πόλη Kanazawa και είναι ήδη γνωστή και πολυβραβευμένη στην χώρα της ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που ξεπερνούν τα κλασικά του είδους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου