Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

"Άγιος Αγύρτης", Δημήτρης Καμπουράκης


Ο Δημήτρης Καμπουράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1961 και είναι γνωστός δημοσιογράφος. Γνωστή είναι επίσης και η αγάπη του για την Ιστορία η οποία αποτυπώνεται συχνά μέσω του συγγραφικού του έργου.

Ο «Άγιος Αγύρτης» εξιστορεί την ζωή και το έργο του Χριστόφορου Παναγιωτόπουλου ή Χρηστοπανάγου που έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως Παπουλάκος. Αγράμματος έμπορος κρεάτων, γνωρίζοντας μόνο τα βασικά της ανάγνωσης και της γραφής, αποφασίζει σε ηλικία 55  χρόνων και μετά από την επιβίωση του από την ασθένεια του τύφου να γίνει καλόγερος.  Θα εγκαταλείψει τα εγκόσμια και θα χτίσει μία σκήτη στην οποία θα διαμένει. Αρκετά  χρόνια μετά σε ηλικία 75 ετών, θα μετατραπεί σε κήρυκα, γυρίζοντας τα χωριά της Πελοποννήσου και κάνοντας ομιλίες που δόξαζαν τον Θεό (όπως τον αντιλαμβάνονταν αυτός) και στρέφονταν ενάντια όλων των άλλων, από την πολιτική εξουσία του Όθωνα έως την δικαστική εξουσία και βέβαια όλους τους κατά την γνώμη του αμαρτωλούς. Και αν μέχρι εδώ δεν είδατε τίποτα το αξιοσημείωτο παρά μια συνηθισμένη για την Ελλάδα ιστορία, σημειώστε ότι το 1852  και ενώ μέχρι τότε κάθε προσπάθεια σύλληψης του είχε αποτύχει, με εντολή του Όθωνα πέντε συντάγματα στρατού και πυροβολαρχίες σπεύδουν να συλλάβουν τον Παπουλάκο σε ηλικία 80 ετών τον οποίο προστατεύουν 15.000 άοπλοι και 6.000 οπλισμένοι και μανιασμένοι φανατικοί οπαδοί του.

Μέσα από την ζωή μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας ο Δημήτρης Καμπουράκης με μετριοπαθή και μεστό λόγο θα μας δώσει μια εικόνα της μετεπαναστατικής Ελλάδας, και όσων ακολούθησαν την επανάσταση του 1821 και την αποτυχημένη προσπάθεια για την συγκρότηση ενός υγιούς κράτους. Όπως σε κάθε ιστορικό ανάγνωσμα για αυτήν την εποχή διαφαίνεται ξεκάθαρα πως το κλήμα ήταν στραβό από την αρχή αλλά και πως ξεκίνησαν οι αμαρτίες που πληρώνονται μέχρι σήμερα. 

Εύκολο, ξεκούραστο, σε απλή γλώσσα αλλά με σεβασμό στην ιστορία και δείχνοντας ότι το βάθος της έρευνας του συγγραφέα ήταν μεγάλο όπως και το υπόβαθρο του, το βιβλίο «Άγιος Αγύρτης» προτείνεται τόσο σε όσους ασχολούνται με την Ιστορία όσο και σε όσους δεν έχουν διαβάσει ποτέ αντίστοιχα βιβλία και αναζητούν μια πρώτη επαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου