Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

"Ο τέκτονας Τζιοβάννι Σολαίρ στην Ιθάκη του 1837", Πέτρος Βλάχος



Όσοι έχουν την τύχη να κατάγονται από το μικρό νησί της Ιθάκης, γνωρίζουν σίγουρα, αφού θα την έχουν ακούσει έστω και μια φορά, την «κατάρα του Σολαίρη» στην οποία συνήθιζαν και ακόμη πολλές φορές συνηθίζουν οι ντόπιοι, να αποδίδουν κάτι κακό που θα συμβεί στον τόπο. Ο θρύλος θέλει τον Γάλλο Τζιοβάνι Σολαίρ να είπε σε Θιακούς ναυτικούς που συνάντησε χρόνια μετά την παραμονή και φυλάκιση του στο νησί της Ιθάκης μετά από καταδικαστική απόφαση εις βάρος του, «να είστε καταραμένοι και τίποτα να μην στεριώσει στον τόπο σας».

Αν και είναι αρκετά ασαφές ιστορικά αν η κατάρα ειπώθηκε ακόμη και αν η συνάντηση έγινε, το βέβαιο είναι πως στις μέρες μας είναι πλέον σίγουρο πως η πορεία ενός τόπου και των ανθρώπων του, δεν εξαρτάται από κατάρες και άλλες παρόμοιες προκαταλήψεις.

Σε αυτή την λογική ο Πέτρος Βλάχος προσπαθεί να φωτίσει βασιζόμενος μόνο σε  ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα, μια αληθινή υπόθεση την οποία ο χρόνος αλλοίωσε ολοκληρωτικά, μετατρέποντας την σε θρύλο και έκανε δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ  αλήθειας και του μύθου.

Ο Γάλλος Τζιοβάνι Σολαίρ εγκαταστάθηκε με την γυναίκα του και το παιδί του στην Ιθάκη το 1837 προκειμένου να εργαστεί ως καθηγητής Ιταλικών. Αν και το θρησκευτικό του παρελθόν ήταν μάλλον πολύπλοκο, εντούτοις είναι ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για τέκτονα με βαθειά μάλιστα αγάπη για τον τεκτονισμό. Έτσι αποφασίζει  να ιδρύσει την πρώτη τεκτονική στοά στο νησί. Σύντομα θα έρθουν ποικίλες αντιδράσεις και ο Σολαίρ θα έρθει αντιμέτωπος με τους κατοίκους αλλά -και εδώ είναι το αξιοπερίεργο- και με μέλη της τεκτονικής στοάς και κοινωνίας. Έτσι όταν θα γίνει η διπλή δολοφονία της γυναίκας του και του γιού του θα ξεκινήσει ένας δικαστικός αγώνας με αρνητική έκβαση για τον ίδιο.

Ο Πέτρος Βλάχος θα παρουσιάσει με μετριοπάθεια και απαλλαγμένος από προσωπικές πεποιθήσεις και μύθους τα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα από την άφιξη του Σολαίρ στην χώρα μας και μετέπειτα στην Ιθάκη έως την τελική  έκβαση της υπόθεσης, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα μπορεί να παραποιηθεί η Ιστορία. Οι μαρτυρίες και  οι καταθέσεις ξεκαθαρίζουν το τοπίο με μόνο στόχο την λάμψη της αλήθειας. Στο φόντο της υπόθεσης η ντόπια κοινωνία της εποχής, οι προκαταλήψεις και ο ρόλος της εκκλησίας σε μία Ελλάδα που αναζητούσε την ταυτότητα της.

1 σχόλιο: