Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Το χάρισμα της βροχής, Ταν Τουάν Ενγκ

Εκδόσεις Μίνωας
Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη
Σελ.590

Μαλαισία, πριν τον Α Παγκόσμιο πόλεμο. O δεκαεξαχρόνος Φίλιπ γνωρίζεται τυχαία με τον υπάλληλο της Ιαπωνικής πρεσβείας Έντο- σαν που έρχεται να εγκατασταθεί στο νησί του πρώτου. Γίνονται φίλοι και ο τελευταίος τον μυεί στην Ιαπωνική πολεμική τέχνη του αϊκίντο. Ο Φίλιπ  νιώθει περήφανος που πλέον έχει βρει έναν φίλο και δάσκαλο που μέσω της πολεμικής τέχνης του μεταλαμπαδεύει τις αρχές της αγάπης και της αρμονίας. Όμως πολύ σύντομα τα δεδομένα θα αλλάξουν. Ο ρόλος του Εντο- σαν γίνεται σκοτεινός και ύποπτος ενώ όταν ο πόλεμος ξεσπάει ο Φίλιπ θα χρειαστεί πολλά αποθέματα ενέργειας για να ανταπεξέλθει σε όσα πρόκειται να συμβούν.

Ο Ταν Τουαν Εγκ έγραψε ένα επικό έργο το οποίο αποτελείται από δυο βιβλία (στον ίδιο τόμο). Στο πρώτο βιβλίο η αφήγηση λαμβάνει χώρα στην Μαλαϊκή χερσόνησο έως και πριν το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου πολέμου εκεί, ενώ στο δεύτερο βιβλίο παρακολουθούμε τα γεγονότα μετά την εισβολή και κυριαρχία των Ιαπωνικών στρατευμάτων.

Το έργο είναι εποχής και όπως τα περισσότερα τέτοιου τύπου έργα έχει μια έντονη περιγραφικότητα, που ίσως κάποιες στιγμές να κουράζει, κυρίως στο πρώτο βιβλίο. Καθώς εξιστορούνται γεγονότα σε μεγάλη χρονικά περίοδο, είναι λογικό (αλλά και λίγο κουραστικό) ο συγγραφέας να προσπαθεί να μας βάλει στο κλίμα της εποχής, αλλά και της κουλτούρας άλλων λαών ειδικότερα αν πρόκειται για δυτικό αναγνώστη. Όμως όταν η πλοκή κορυφωθεί, ειδικά από τα μέσα του πρώτου βιβλίου και σε όλο το δεύτερο ο αναγνώστης αποζημιώνεται αφού οι επικές περιγραφές μπολιάζονται με την δράση και το μυστήριο δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό βιβλίο, από αυτά που δύσκολα αφήνει κάνεις από τα χέρια του.

Ο Ταν Τουαν Εγκ δεν θα παραλείψει σε αυτό το πρώτο του βιβλίο να ενσωματώσει ως κύριο μέρος της υπόθεσης, αλλά χωρίς να απαιτείται πρότερη γνώση από τον αναγνώστη, την Ιαπωνική  πολεμική τέχνη του αϊκίντο στην οποία και ο ίδιος ασκείται. Ο αναγνώστης εισάγεται στον μαγικό αυτόν κόσμο και στις αρχές και την βασική φιλοσοφία της πολεμικής αυτής τέχνης που αποτελεί και φιλοσοφία ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου