Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Chris Gardner, ''Start where you are''


Ο Chris Gardner είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας του οποίου η ζωή έγινε γνωστή μέσα από την κινηματογραφική ταινία ‘Το κυνήγι της ευτυχίας’ με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμίθ. Η ταινία βασίστηκε στην αληθινή ζωή του Garder η οποία αποτυπώθηκε στο ομότιτλο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος. Στην ουσία πρόκειται για ένα χρονικό του πως κατάφερε από άνεργος, οικονομικά κατεστραμμένος και άστεγος να γίνει δισεκατομμυριούχος. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της Gardner Rich LLC μεγάλης Αμερικάνικης χρηματιστηριακής εταιρείας.

Το ‘Start Where you are’ είναι το δεύτερο βιβλίο του Gardner στο οποίο μας δίνει ‘μαθήματα ζωής’ όπως τα αποκαλεί ο ίδιος για το πώς μπορούμε να πάμε ‘από εκεί που είμαστε, εκεί που θέλουμε’.
Οι 300 σελίδες του βιβλίου είναι χωρισμένες σε 6 κεφάλαια και κάθε ένα αποτελείται από μαθήματα ζωής έκτασης 2-5 σελίδες το κάθε ένα, συνολικά σαράντα τέσσερα . Ο Gardner αφοσιώνεται κυρίως στην επαγγελματική επιτυχία και λιγότερο στην προσωπική, σε κάθε περίπτωση όμως επικεντρώνεται στην κατάκτηση των στόχων. Από την δημιουργία αυτών ως την κατάκτηση τους προτείνει μια μεθοδολογία βασισμένη στην δική του εμπειρία ζωής αλλά και άλλων ανθρώπων. Οι περισσότερες από τις προτάσεις του βιβλίου τεκμηριώνονται από εμπειρίες. Σε γενικές γραμμές δίνει ρεαλιστικές συμβουλές και πάντα πολύ συγκεκριμένες με παραδείγματα.

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα πράγματα που αναφέρει είναι ήδη γνωστά στον καθένα,  αυτό όμως που κάνει ο συγγραφέας, και το κάνει με επιτυχία, είναι να τα βάζει σε μία τάξη και το σημαντικότερο σε μία σειρά και μάλιστα χρονική σε ότι αφορά την διαδικασία επίτευξης ενός στόχου.

Αυτό που πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό, και είναι και το δυνατό του σημείο αν δει κανείς και τις ομιλίες του στο internet, είναι να εμπνέει, να δίνει κίνητρα να ενθαρρύνει  και τέλος να εμψυχώσει τους αναγνώστες του. Ιδιαίτερα σε όσους αρέσει η λογική ‘αφού μπόρεσε αυτός, γιατί όχι και εγώ’ το βιβλίο θα τους αρέσει μιας και οι δυσκολίες που αυτός αντιμετώπισε είναι μάλλον περισσότερες από την πλειοψηφία που διαβάζει αυτές τις γραμμές. Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα και σίγουρα θα σας αφήσει με μια νότα αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Στην συγγραφή τόσο αυτού του βιβλίου όσου και του προηγούμενου του Gardner βοηθάει ο συγγραφέας Eichler Rivas.

Γλώσσα βιβλίου: Αγγλικά
Απαραίτητο επίπεδο (με την βοήθεια λεξικού): Upper Intermediate
Επιθυμητό επίπεδο : First Certificate (Lower)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου