Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τζίντου Κρισναμούρτι, ''Η αναζήτηση της αλήθειας''



O Τζίντου Κρισναμούρτι γεννήθηκε το 1895 στην Ινδία και πέθανε το 1986. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και πάντα διακήρυττε ότι δεν έχει πατρίδα. Αργότερα υιοθετήθηκε από μια Αγγλίδα πρόεδρο των ‘Θεοσοφιστών’ η οποία πίστευε ότι ήταν ο πνευματικός δάσκαλος που οι τελευταίοι ανέμεναν. Τον μετέφεραν στην Αγγλία και ίδρυσαν στο όνομα του το ‘Τάγμα του αστέρος της ανατολής’. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, το 1929 ο Κρισναμούρτι διαλύει το τάγμα και επιστρέφει όλα τα χρήματα στους χιλιάδες δωρητές και πιστούς.

Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τον θάνατο του, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και διδάσκει, ομιλεί και γράφει βιβλία και συγγράμματα. Γίνεται ίσως ο πιο δημοφιλής σύγχρονος πνευματικός δάσκαλος που όμως αρνείται την χρησιμότητα των πνευματικών δασκάλων και τάσσετε εναντίον τους(!). Σε αντίθεση με κάθε άλλη πνευματική διδασκαλία, ο Κρισναμούρτι διδάσκει ότι ο άνθρωπος πρέπει μόνος του να βρει τον δρόμο και εκείνος το μόνο που του δίνει είναι τα εργαλεία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθούμε πιστά και τυφλά πνευματικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες. Η αμφιβολία προς οτιδήποτε είναι κύριο στοιχείο της διδασκαλίας του. Τάσσεται ενάντια των παραδοσιακών τρόπων διαλογισμού που κοιμίζουν τον νου(!) και διαλαλεί συνεχώς την κρισιμότητα της παρούσας στιγμής και την απαγκίστρωση από σκέψεις του παρελθόντος του μέλλοντος χωρίς όμως ο νους να χάνει την εγρήγορση του, διδασκαλία που συμπίπτει αρκετά με αυτή του μεταγενέστερου ΕκχαρτΤόλε.

‘Η αναζήτηση της αλήθειας’ είναι ένα μικρό βιβλιαράκι τσέπης, 12εκ. Χ 8εκ. και μόλις 256  σελίδων.  Στην ουσία πρόκειται για μία εισαγωγή στον Κρισναμούρτι η οποία θέτει το γενικό πλαίσιο των θεωριών του για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

Το βιβλίο ξεκινάει με  ένα σημείωμα του Νίκου Πιλάβιου ο οποίος εκτός από την  μετάφραση έκανε και την επιλογή των κειμένων καθώς η έκδοση είναι πρωτότυπη. Ο Χένρυ Μίλερ κάνει μια εντυπωσιακή εισαγωγή η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο και βάζει τον Κρισναμούρτι στην σωστή υπόσταση. Το κυρίως μέρος έχει μία συνέντευξη του Κρισναμούρτι στην Guardian, διάφορα κείμενα για τον φόβο, τις λύσεις σε προβλήματα, τον διαλογισμό κλπ., ερωτήσεις και απαντήσεις για διάφορα ζητήματα (καθοδήγηση, γιόγκα, συναισθήματα κ.α.), ειδική ενότητα με θέματα γύρω από το σεξ (θέμα που σχεδόν κανείς πνευματικός διδάσκαλος δεν καταπιάνεται) και κλείνει με κάποιες προσωπικές εμπειρίες με τον Κρισναμούρτι από τον Ντειβιντ Γιανκ και μια σύνοψη της φιλοσοφίας του Κρίσνατζι, όπως τον αποκαλούσαν. 

Βιβλίο κατάλληλο για τους λάτρης του είδους που δεν γνωρίζουν τον Κρισναμούρτι, αλλά και για τους αρχάριους γενικά σε τέτοια θέματα αφού ο Κρισναμούρτι είναι ο λιγότερο δογματικός πνευματικός δάσκαλος.

Όλα τα κείμενα αναφέρουν πηγή για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει περισσότερο στο έργο του Τζίντου Κρισναμούρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου