Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

"1Q84" ΒΙΒΛΙΟ ΙI, Χαρούκι Μουρακάμι



Η παρακάτω παρουσίαση αν και δεν αποκαλύπτει κρίσιμα στοιχεία για την πλοκή, εντούτοις είναι καλό να διαβαστεί από όσους έχουν διαβάσει το πρώτο βιβλίο ή έστω την παρουσίαση αυτού.

To δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «1Q84» του Χαρούκι Μουρακάμι αποτελεί συνέχεια του πρώτου βιβλίου και δεν διαβάζεται αυτόνομα. Αν ο αναγνώστης ενθουσιάστηκε με το πρώτο βιβλίο τότε σίγουρα θα προχωρήσει προς το δεύτερο βιβλίο καθώς με τον όρο συνέχεια εννοούμε κυριολεκτικά την συνέχεια της ιστορίας, η οποία κόπηκε απότομα στο πρώτο βιβλίο.

Η Αομάμε και ο Τέγκο αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ενός παράλληλου κόσμου και τους είναι σαφές αρχικά στην πρώτη και μετά στον δεύτερο ότι σιγά σιγά έχουν βγει από το 1984 και ζουν πλέον στο 1Q84. Το σχέδιο της Αμομάμε με την βοήθεια της «κυρίας» θα έχει μια απρόσμενη εξέλιξη ενώ ο Τέγκο θα μπερδευτεί ακόμη περισσότερο μέσα σε αυτόν τον διαφορετικό κόσμο και σε αυτό θα τον βοηθήσει η Φουκαέρι με την οποία θα έρθουν κοντά. Όπως κοντά θα έρθει με την Αομάμε αλλά όχι τόσο κοντά όσο θα ήθελαν και οι δύο.

Ο Μουρακάμι αποδεικνύει το μεγαλείο του και την άνεση στο να πλάθει ιστορίες και στο δεύτερο  μέρος αυτής της τριλογίας. Το ύφος δεν αλλάζει από το πρώτο βιβλίο και το παραμύθι προχωράει. Στοιχεία αντίθετα όπως ρομαντισμός – κυνικότητα, ζωή – αφαίρεση αυτής, αλήθεια – ψέματα, παρελθόν - μέλλον, θα κυριαρχήσουν και θα κρατήσουν τον αναγνώστη σε αυτόν τον παράξενο χώρο και χρόνο του 1Q84, της πόλης των γάτων και των δύο φεγγαριών.

Το τέλος του βιβλίου θα είναι απότομο υποχρεώνοντας τον αναγνώστη που του άρεσε να προχωρήσει στην ανάγνωση του τρίτου βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου