Θωμάς εκ Κέμπης

Αναζήτησα την γαλήνη παντού και πουθενά δεν τη βρήκα, παρά σε μια γωνιά μ'ένα βιβλίο. (Θωμάς ο εκ Κέμπης, 1471)

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

"Real World", Νατσούο Κιρίνο

H Nατσούο Κιρίνο εξέδωσε το μυθιστόρημα «Real World» το 2008, έντεκα χρόνια δηλαδή μετά την έκδοση του διεθνούς best seller της «Out». Αν και τα δύο βιβλία δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, με την έννοια ότι το «Out» είναι κατά την προσωπική μου άποψη ένα από τα σύγχρονα αριστουργήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας εντούτοις το «Real World» κατορθώνει να κρατήσει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος παρόλο που δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ανατροπές στην πλοκή.

Αστυνομικό χωρίς αστυνομικούς λοιπόν και χωρίς ανατροπές το 256 σελίδων βιβλίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν φαίνεται και πολύ ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά η Κιρίνο θα παίξει ένα παιχνίδι με τους χαρακτήρες και τις σκέψεις των ηρώων μέσα στην σύγχρονη και αλλοτριωμένη αστική Ιαπωνική κοινωνία, παιχνίδι που το ξέρει και το παίζει καλά. Το ότι όλοι οι πρωταγωνιστές είναι έφηβοι κάνει το εγχείρημα αφάνταστα δύσκολο,  αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την συγγραφέα αφού κατά την γνώμη μου πρόκειται σαφώς για ένα από τα πιο επιτυχημένα ψυχογραφήματα εφήβων τα οποία μας αποκαλύπτονται μέσα από τον εσωτερικό μονόλογο του καθενός από τους ήρωες.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Τέσσερις έφηβες περνάνε τις αυγουστιάτικες διακοπές τους στο ζεστό και νεφελώδες Τόκιο. Το σκηνικό αλλάζει όταν η μητέρα ενός συμμαθητή τους δολοφονείται και οι υποψίες πέφτουν στον γιο της. Το Σκουλήκι, όπως είναι το παρατσούκλι του, εξαφανίζεται κλέβοντας το κινητό και το ποδήλατο της Τόσι, μιας από την παρέα, και τα κορίτσια παρασύρονται σε ένα παιχνίδι βίας και αποπλάνησης προσπαθώντας η καθεμία να ξεφύγει από τα αδιέξοδά της.

Αστικό ιαπωνικό τοπίο με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, η σάπια κοινωνία που κρύβει πίσω από την σοβαροφάνεια τις ανώμαλες ορέξεις της, κατεστραμμένες ζωές, όνειρα που έμειναν απραγματοποίητα, καθημερινότητα χωρίς νόημα, αναζήτηση πάθους και έντασης, φόβοι, ανασφάλεια και κάτω (ή πάνω) από όλα αυτά η αντίληψη των εφήβων για την ζωή που δεν είναι σίγουροι αν ήθελαν αλλά και πως την ήθελαν.  Ώσπου αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές στους στα χέρια τους.

Ο αναγνώστης υποβάλλεται στις σκοτεινό περιβάλλον, βυθίζεται σε αυτό και η πλοκή που είναι μόνο το φόντο περνάει σε δεύτερη μοίρα αφού προτεραιότητα έχει η υπαρξιακή αναζήτηση καθενός από τους έφηβους ήρωες που μας προκαλούν να κάνουμε το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου